# GCSE Ratio

### Course Description

The GCSE Ratio, Proportion and Rates of Change makes up 17 – 23% of the Edexcel GCSE Maths Examboard. The key contents covered include:**Conversions**- Time
- Area

**Percentages**- Percentage of an amount
- Percentage decrease
- Depreciation
- Reverse percentage

**Ratio**- Writing as a ratio
- Use of ratio
- 1:n form
- Share in a ratio
- Ratio to fraction

**Proportion**- Direct propertion
- Currency conversion
- Inverse proportion
- Equations of proportion

**Compound Measures**- Average speed
- Density
- Pressure

**Growth & Decay**- General iterative process

**FREE TRIAL HERE**– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

**GCSE Ratio: Exam Technique**

**Introduction**Ratios is used to show how things are shared between each other. For example, if a cake is shared in a ratio of 1:2 it means for everyone 1 share Person A gets, Person B will get double the share. Ratio’s therefore help explain the shared relationship or link between things.

**Ratio forms:**Ratios can be written in different ways. They can be written as numbers, fractions or even decimals. For example:

- Normal ratio: 3 : 6
- Decimal ratio: 2:4.5
- Fraction ratios: ½ : ¼
- Triple ratios: 2 : 5 : 3

**Simplifying Ratios:**As part of the GCSE Maths exam, the GCSE student is expected to know how to simplify ratios. For example, ratio 12:24 could be simplied to 1:12 if both sides are divided by 12.

**Sharing a Given Ratio**As part of the GCSE Maths exam, the GCSE student is expected to know how to share a given ratio, for example, Abdul and Mike were paid in the ratio of 5:3. If the total amount of money they were given is £24, how much money does each person get? In this case, the total ratio for both Abdul and Mike works out to be 5+3 = 8 parts. Therefore if we divide £24 by these 8 parts we will get how much 1 part is equivalent to. In this case, 24/8 = £3. Therefore Abdul gets 5 parts of £3 which is £5 x 3 = £15, whilst Mike gets 3 parts of £3 which is £3 x 3 = 9. Adding up all the amounts together we find that the total is £24 as expected.

**Calculating the scale factor from a given ratio:**As part of the GCSE Maths exam, the GCSE student is expected to know how to interpret ratios. For example, if a square drawn on a piece of paper shows a scale of 1cm = 5cm in real life and you are asked to calculate what the drawn length of 6 cm square would equate to in real life. Then you know that to take a length from a drawing to real life you need to multiply by 5. So, in this case a square length of 6cm x 5 = 30cm length in real life. Our tutors have gone through the UK curriculum themselves and have sat the GCSE & A-level examinations. Our tutors are therefore very familiar with the curriculum are best suited to help boost your grade. London Tuition Academy has expert GCSE Maths tutors that can best support you. Please contact us if you need tutor support with GCSE ratio, proportion and rates of change, you can also book a

**FREE TRIAL HERE**